Slim met krediet voor je onderneming omgaan doe je zo

14 Apr 2022

Slim met krediet voor je onderneming omgaan doe je zo

Zakelijk krediet is één van de zakelijke financieringen waar je als ondernemer voor kunt kiezen. Veel ondernemers verwarren dit met een zakelijke lening, maar het gaat hier om twee verschillende financieringsvormen. Zo stort een geldverstrekker het bedrag niet op je zakelijke rekening, maar zetten zij het voor je klaar op een speciale rekening. Je bepaalt vervolgens zelf hoeveel je opneemt en wanneer je dit doet. Wanneer je voor bedrijfskrediet kiest, raden wij je aan hier slim mee om te gaan. Dit lijkt misschien een open deur, maar uit ervaring weten wij dat veel ondernemers dit niet doen. Daarom vertellen wij je hier hoe je slim omgaat met zakelijk krediet voor je onderneming.

Leen niet meer dan noodzakelijk

Wil je zakelijk krediet aanvragen? Dan hoef je hier vaak niet lang naar te zoeken. Ondernemers kunnen deze financieringsvorm namelijk bij veel geldverstrekkers aanvragen. Het maximale bedrag dat je kunt lenen ligt bij de meeste geldverstrekkers rond de 500.000 euro. Weet je al dat je maximaal de helft nodig hebt, maar kun je wel het volledige bedrag lenen? Kies er dan niet voor het maximale bedrag te lenen. Het gaat hier namelijk om een lening en dat betekent dat je al het geld uiteindelijk terug moet betalen. Hoe meer je leent, des te meer je terug moet betalen. Dit kan er onderaan de streep voor zorgen dat zakelijk krediet je aanzienlijk meer kost dan noodzakelijk.

Neem alleen geld op dat je nodig hebt

Zakelijk krediet wordt klaargezet op een speciale rekening. Doordat jij hier toegang tot krijgt, bepaal je helemaal zelf welk bedrag je opneemt en wanneer je dit doet. Sommige ondernemers denken slim te zijn door direct het hele geldbedrag op te nemen. Als je het nodig hebt, zit er niets anders op. Heb je niet alles nodig? Neem dan alleen het bedrag op dat je van plan bent om te gebruiken. Je betaalt bij zakelijk krediet namelijk alleen rente over het bedrag dat je opneemt. Staat er 100.000 euro voor je klaar en neem je hiervan ‘slechts’ 10.000 euro op? Dan betaal je alleen rente over deze 10.000 euro in plaats van over het hele bedrag.

Ten opzichte van een zakelijke lening heeft zakelijk krediet nog een groot voordeel. Geld dat je aflost kun je namelijk weer opnieuw opnemen. Dit kan uiteraard alleen gedurende de looptijd van het bedrijfskrediet. Wat ons betreft nog een reden om niet direct meer geld op te nemen dan je nodig hebt. Mocht later blijken dat je toch meer nodig hebt, dan kun je dit simpelweg (weer) opnemen.

Houd de financiële situatie van je bedrijf onder controle

Veel ondernemers gebruiken zakelijk krediet om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen of de dagelijkse uitgaven voor hun bedrijf te betalen. Omdat je dit geld vaak maar tijdelijk nodig hebt, heeft bedrijfskrediet een standaard looptijd van 36 maanden. Aan het einde van de looptijd kijkt een geldverstrekker naar de financiële situatie van jouw bedrijf om te bepalen of het krediet verlengd kan worden. Wil je hiervoor in aanmerking komen? Zorg er dan voor dat je de financiële situatie van je bedrijf onder controle houdt.