Knikkers van Anne Frank ontdekt

Bijna zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog is er speelgoed van Anne Frank opgedoken. Het Anne Frank Huis maakte bekend dat Toosje Kupers enige tijd geleden een blik met knikkers van Anne heeft geschonken. Toosje is het vroegere buurmeisje van de familie Frank. Ze kreeg het speelgoed van Anne toen de familie Frank moest onderduiken.

Sommige Joodse kinderen gaven hun speelgoed weg toen ze zich moesten melden voor transport of moesten onderduiken. Niet iedereen kon zelf speelgoed kopen, dus voor veel kinderen gaf het troost bij het vertrek van hun vriendjes. Anne Frank liet een aantal van haar dierbare spullen achter bij haar buurmeisje, kort voordat zij onderdook in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam.

“Het waren voor mij toch maar gewoon een paar knikkers”, vertelt de 83-jarige Kupers. Tientallen jaren stonden ze bij haar in de kast. Alleen voor de kleinkinderen werden ze er soms uitgehaald. Ze had nooit gedacht dat ze voor het Anne Frank Huis zo waardevol zouden zijn.

“Droom die uitkomt”

Conservator Teresien da Silva zegt: “Het is voor ons een droom die uitkomt. We hadden al wel foto’s van een spelende Anne op het Merwedeplein, maar dat we nu het originele knikkerblik van Anne hebben is echt fantastisch!” Volgens haar is dit bewijs dat Anne voor 1942 onbezorgd buiten met haar speelgoed kon spelen.

Tentoonstelling

De knikkers zijn de komende maanden te bewonderen in de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen in de Kunsthal in Rotterdam. Het is voor het eerst dat de knikkers van Anne Frank aan het publiek worden getoond. In de tentoonstelling wordt aan de hand van honderd voorwerpen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog op een nieuwe manier verteld.

Leave a Reply

  

  

  


seven + one =