Hoe herken je een hernia ?

Wat is een hernia eigenlijk ?

Een hernia is uitstulping van een tussenwervelschijf. De uitstulping zorgt ervoor dat een zenuw in de wervelkolom knel komt te zitten dat zeer pijnlijk kan zijn. Daarnaast kunnen er andere vervelende bijverschijnselen optreden waardoor een bezoek aan de huisarts vereist is.

Welke signalen duiden op een mogelijke hernia ?

Er zijn een aantal symptomen die aan een hernia vooraf gegaan zijn en die zich openbaren tijdens het hebben van een hernia :

  • Veelvuldig last van lage rugpijn
  • Pijn wordt heftiger tijdens hoesten of niezen
  • Uitstraling naar een been

Als u regelmatig last heeft van lage rugpijn, kan niet uitgesloten worden dat er meer aan de hand is. De hernia symptomen zijn vrij gemakkelijk vast te stellen. Toch is het altijd beter om direct een huisarts in te schakelen voor deskundig advies. Hij of zij zal u wellicht daarna direct doorsturen naar een neuroloog.

Operatie noodzakelijk ?

Slechts in een klein aantal van de gevallen wordt overgegaan tot operatie van de hernia. Indien door rust en oefeningen de hernia niet vanzelf overgaat, zal worden besloten om de hernia operatief te verwijderen. Een hernia operatie wordt dus relatief weinig uitgevoerd.
Een aantal decennia geleden was dat anders. Toen besloten neurologen vaak direct tot het opereren van de hernia. Tegenwoordig wordt slechts in vijf procent van alle hernia gevallen nog besloten om te opereren.

Onstaan van een hernia

Een hernia kan op verschillende manieren ontstaan. Een accute hernia wordt vaak veroorzaakt door vertillen. In sommige gevallen is het een aangeboren afwijking. Er valt dus niet altijd met zekerheid te zeggen waardoor de hernia wordt veroorzaakt.
Het is wel bekend dat een slechte spierconditie direct bij kan dragen aan een hernia. Het regelmatig oefenen van rugspieren en deze goed in beweging houden is dus uitermate belangrijk om een hernia te voorkomen.

Leave a Reply

  

  

  


2 × four =