Films downloaden

‘Krasje op je DVD? Geen zorgen, ik download hem wel even!’ ‘Naar de film in de bioscoop? Nee joh, ik wacht wel twee weken en download hem dan.’ Tegenwoordig is het downloaden van films niets nieuws. Iedereen heeft wel eens een film gedownload of een film gekeken die gedownload is. Maar wat is downloaden nu precies? En op welke manieren zou je films kunnen downloaden?

Wat is downloaden precies?

Wanneer u het woord downloaden letterlijk vertaalt, krijgt u ‘neerladen’. Dit lijkt een hele vreemde verwoording, maar als u weet wat downloaden eigenlijk is, is het best logisch. Downloaden is namelijk het ophalen van iets van het internet. Het internet wordt gezien als een overkoepelend platform. Wanneer u dus iets ophaalt van het internet, haalt u het naar uw computer, naar beneden, door middel van het laden van het bestand. De tegenhanger van downloaden is uploaden. Dit betekent dat u opgeslagen bestanden op het internet laat ronddwalen. Dit kunnen foto’s op sociale media zijn, maar ook films. Het uploaden van films is in Nederland illegaal, maar het downloaden van films niet.

Manieren om films te downloaden

Films downloaden valt onder te verdelen in twee groepen: illegaal downloaden en legaal downloaden. Illegaal downloaden is het opslaan van films op uw computer door middel van websites die zogenaamde ‘torrents’ aanbieden. Hiervoor ben je wel zogeheten torrent software nodig, zoals uTorrent of Bittorrent. Legaal downloaden kan op verschillende manieren:

  • Programma’s van televisieproviders: er zijn providers die tegen een vergoeding keuze bieden uit verschillende films. Deze kunnen dan voor een aantal uur gehuurd worden. Voorbeelden van providers met deze ‘on demand’-functies zijn UPC en Ziggo.
  • Online legaal downloaden: door online te kijken op of te downloaden van een website kan men gemakkelijk tussen series en films browsen. Een voorbeeld van een website die deze dienst aanbiedt, is het Amerikaanse Netflix.
  • Consoles: er zijn gameconsoles zoals Xbox die ook de functie aanbieden om films te downloaden en dan via de gameconsole te kijken.

Leave a Reply

  

  

  


fifteen + fifteen =