Bierglazen – soorten en stijlen

Bier glaswerk is drinkgerei wat is ontworpen of wordt gebruikt voor het drinken van bier. Het glaswerk kan uit zeer uiteenlopende stijlen bestaan. Dit kan te maken hebben met de streek waar het glas vandaan komt, het soort bier wat eruit gedronken wordt, hoeveel de wet voorschrijft dat er gedronken mag worden, de praktische aspecten van het stapelen, het wassen of vermijden van breuken, welk merk het promoot, volkskunst, gadgets, het versterken van aromatisch vluchtige stoffen, presentatie van het uiterlijk en ga zo maar door.

Veel bierglazen hebben een stam, dit ter voorkoming van het overdragen van lichaamswarmte via de hand aan het glas.

Soorten glazen

Pilsener glas

Een pilsener glas wordt gebruikt voor vele types lichte bieren zoals Pils. Pilsener glazen zijn over het algemeen kleiner dan een Pint glas, meestal 200 – 400 ml. Ze zijn lang, slank en lopen tapstoe.

Het slanke glas onthuld de kleur en het koolzuurgehalte van het bier en de brede bovenkant van het glas zorgt voor een mooie schuimkraag.

Snifters

Snifters worden meestal gebruikt voor het serveren van brandewijn en cognac, echter een snifter is ook ideaal voor het drinken van aromatisch vluchtige bieren zoals bijvoorbeeld Belgische bieren.

Proefglazen

Glazen die 1/3 pint of minder bevatten. Deze worden gebruikt voor:

Het voorproeven van een biertje in een café

Voor het delen van een fles bijzonder bier met vrienden.

Het proberen van verschillende soorten bier zonder dronken te worden.

Plastic glazen

Plastic bierglazen zijn meestal een nagemaakte imitatie van een bestaand glas. Ze worden meestal gebruikt als vervanger voor glazen op bij bijvoorbeeld festivals en dergelijke.

Bierlaars

De bierlaars, ook wel Bierstiefel genoemd heeft meer dan een eeuw geschiedenis achter zich. Het wordt algemeen aangenomen dat een Duitse generaal ooit eens beloofde dat zijn troepen uit zijn laars mochten drinken als ze de overwinning zouden behalen. De troepen wonnen en de generaal liet een laars van glas maken.

Bierlaarzen worden op feesten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland vaak doorgegeven aan gasten als een soort van feestelijke drinkuitdaging. Het is een oude grap om de bierlaars door te geven aan een beginneling terwijl de punt van de laars van hem af wijst. Dit resulteert dan in een plens bier in het gezicht van de beginneling. Doorgewinterde drinkers houden de punt altijd richting hun lichaam. Bierlaarzen, maar ook andere bijzondere bierglazen zijn te veelal te verkrijgen bij Cadeau en Gadget winkels.

Leave a Reply

  

  

  


5 × one =