Welke oplossing voor uw juridisch probleem?

Wanneer u een juridisch probleem heeft, wilt u daar het liefst zo snel mogelijk vanaf. Wanneer u zelf geen juridische held bent, kan dat het best door het inschakelen van een juridisch specialist.

Die specialisten zijn er in alle soorten en maten. Van advocaat tot rechtsbijstandsverzekeraar en van juridisch loket tot jurist. Wie moet u precies hebben en wat zijn de specifieke kenmerken van de verschillende rechtsbijstandsverleners?

Rechtsbijstandsverzekeraar

De rechtsbijstandsverzekeraar kunt u gewoonlijk enkel inschakelen wanneer u een verzekering hebt, al zijn er tegenwoordig ook rechtsbijstandsverzekeraars die werken op zaak-basis.

Bij een rechtsbijstandsverzekeraar werken niet alleen meesters in de rechter, maar ook lager gekwalificeerd personeel zou uw zaak daar kunnen behandelen.

Juridisch loket

Het juridisch loket geeft gratis advies op enkele rechtsgebieden, maar kan u niet bijstaan in een procedure. U kunt er tevens niet met elke vraag terecht én wanneer u ondernemer bent, dan heeft u pech. Vaak werken bij het juridisch loket ook studenten.

Een alternatief voor het juridisch loket is bijvoorbeeld Vraag het de Meester, waar u met vrijwel alle vragen terecht kunt of u nu ondernemer of particulier bent. Daar behandelen meesters in de rechten uw vraag. U betaalt echter wel een klein bedrag per juridisch probleem.

Advocaat

Een advocaat is een rechtsbijstandsverlener die zich heeft toegelegd op de procespraktijk. Hij kan optreden in alle geschillen, van strafrecht tot personen- en familierecht.

Een advocaat heeft veel specifieke proceskennis, echter, is erg prijzig qua uurtarief. Uurtarieven boven de 200-250 euro exclusief btw zijn zeker geen uitzondering.

Jurist

De jurist is een veel onbekendere rechtshulpverlener. Eigenlijk is jurist een algemene benaming, maar in dit geval zullen we hem gebruiken voor de jurist die zelfstandig rechtshulpverlener is.

De jurist die zelfstandig rechtshulpverlener is, is een specialist op een aantal rechtsgebieden. Dit betreft vooral het civiele recht (arbeid, onderneming, contracten et cetera) en het bestuursrecht (de relatie burger-overheid). De jurist doet geen strafzaken en geen personen- en familierecht.

Bij het kiezen van een jurist, is het verstandig om even te checken of hij/zij een mr.-titel heeft en wat hij/zij verder qua opleiding, werkervaring en publicaties op zijn naam heeft staan. Een goede jurist is in veel gevallen een perfect alternatief voor een advocaat, zeker, aangezien een jurist een uurtarief hanteert dat meestal op slechts de helft van dat van de advocaat ligt.

Samenvattend

Wanneer u een rechtshulpverlener zoekt, zoek dan niet automatisch naar een advocaat in uw woonplaats, aangezien er alternatieven zijn. De jurist is vaak het meest aantrekkelijke alternatief. Zoek dus niet op advocaat sittard, maar op jurist sittard, wanneer u uit Sittard komt. Dat kan u veel geld schelen, terwijl u niet aan kwaliteit inboet.

Leave a Reply

  

  

  


10 + 13 =