Grijp je publiek met een pakkende title tag

Grijp je publiek (en Google) met een pakkende title tag

De titel van je pagina, ook wel title tag genoemd is het eerste wat een bezoeker ziet wanneer hij binnen komt op de betreffende pagina. Reden genoeg om deze title tag zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Voor de bezoeker, maar zeker ook voor Google.

paginatitel

Title Tag (Paginatitel)

Laten we beginnen met uit te leggen wat een Title Tag (paginatitel) precies is. Zoals de term doet vermoeden is het de titel die je meegeeft aan een bepaalde pagina op je website. Je kunt de paginatitel terug vinden bovenaan de pagina en in de adresbalk van je webbrowser.

Door te kiezen voor een onderwerp gerelateerde paginatitel wordt meteen duidelijk waar de pagina over gaat. Voor de bezoeker, maar zeker ook voor Google.

Google en je Title Tag

Wanneer je WordPress als CMS gebruikt heb zelf je bij elke pagina of bericht de mogelijkheid om te bepalen wat de titel van het betreffende bericht of pagina gaat worden. Wanneer je daarnaast ook nog eens gebruik maakt van de SEO plugin van Yoast weet je meteen of de paginatitel die je gekozen hebt het goed gaat doen in Google en consorten. Wil Google tevreden zijn over de gekozen title tag moet je paginatitel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Hoe een paginatitel wordt weergegeven in Google weten we allemaal wel. Onderstaand plaatje komt je vast bekend voor. Misschien niet qua inhoud, maar wel qua vormgeving.

paginatitel SAMdesign

De link die in het paars is te zien is de paginatitel van de website (wanneer je de website nog niet eerder hebt bezocht is de kleur van de link natuurlijk blauw). Wat duidelijk naar voren komt is de zoekterm waarop we gevonden willen worden. Zowel in de paginatitel als in de oorspronkelijke URL en de metadescription; Een website laten maken in Leiden.

Google hecht veel waarde aan zoektermen in de paginatitel zodat direct duidelijk wordt of de pagina relevant genoeg is om te tonen in de zoekresultaten. Zo kun je je positie in de zoekmachines beïnvloeden door gebruik te maken van de door jou gewenste zoektermen in de title tag, al geeft dit natuurlijk geen directe garantie voor de nummer 1 positie in Google.

Waar je verder rekening mee moet houden

Waar je verder rekening mee moet houden is de lengte van je titel. Er is geen absolute vuistregel voor de perfecte lengte van de title tag. Google berekend namelijk niet het aantal letters, maar het aantal pixels van de paginatitel. Zo zal een title tag waarin veel smalle letters zoals de I en J worden gebruikt meer letters kunnen bevatten dan een paginatitel waarin veel brede letters zoals de W en Z voor komen.

Zorg er dus voor dat je paginatitel niet te lang is anders kort Google deze zelf in (waardoor dus de kracht van een goede paginatitel afgezwakt wordt) of in het ergste geval: kiezen zij zelf een geschikte title tag voor je pagina.

Een gemiste kans.

Maak de paginatitel voor de bezoeker, niet voor Google

De belangrijkste tip bewaren we voor het laatst. Het is de gouden tip waar Google en consorten steeds meer waarde aan hechten: schrijf voor je bezoekers, niet voor de zoekmachines.

De grote zoekmachines hechten steeds meer waarde aan de waarde die jij meegeeft aan je bezoekers en uiteindelijk draait het om de bezoekers. Deze maken een succes van je website. Of niet natuurlijk.

Zorg er dan ook altijd voor dat de paginatitel zo aantrekkelijk mogelijk moet zijn voor je bezoeker.

De kunst van het online verleiden. Hoe krijg je de bezoekers zo ver om op jouw link te klikken en niet op de concurrent die boven of onder je staat in de zoekresultaten.

Een goede paginatitel is altijd wervend en uitnodigend geschreven. De bezoeker moet verleid worden om te klikken. Zelf geen creativiteit? Inspiratie opdoen bij en verantwoord ‘stelen’ van de concurrent kan altijd natuurlijk.

Leave a Reply

  

  

  


four − 1 =