Eiken meubelen: voor een klassiek én een modern interieur

Eiken is een van de bekendste basismaterialen voor meubelen. Eiken is een sterke, harde en duurzaame houtsoort, die erg natuurlijk oogt. Eiken heeft het grote voordeel dat het enorm slijtvast is en lang meegaat, maar toch redelijk makkelijk te bewerken is. 

Uiteraard is eiken een natuurproduct. Geen eikenboom is hetzelfde. Logische gevolg: jouw eikenhouten meubel zal ook altijd een unieke structuur hebben. Juist de duidelijk zichtbare nerf maakt eiken een sfeervol, warm en eigen product.

Europees eiken

De bekendste en meestgebruikte soort eiken is Europees eiken. Maar er zijn ook andere eikensoorten, die zich vooral vertalen in een andere kleurstelling. Met eiken meubelen in je kamer verzeker je je van een warme, huiselijke sfeer. Daarom is eiken sinds zijn introductie als basismateriaal voor meubelen eigenlijk altijd wel populair gebleven in tal van meubelen.

De belangrijkste eikensoorten en hun eigenschappen:

Europees eiken: dit is het traditionele eikenhout dat we allemaal kennen.
Amerikaans wit eiken: ‘wit’ eiken zegt het al; deze soort is lichter van kleur.
Amerikaans rood eiken: heeft een grovere nerf en is roder van kleur.
Japans eiken: is ook lichter van kleur en heeft een fijne spiegel.

Eiken meubelen ouderwets?

Velen denken bij eikenhout aan klassieke, oubollige meubelen, maar dat is echt een misverstand. Ja, donker eiken kan – afhankelijk van je smaak – ouderwets overkomen. Als eiken echt donker is, heeft het vaak een behandeling ondergaan. Maar eiken hoeft zeker niet donker te zijn.

Kijk maar eens rond op internet naar het aanbod aan eiken meubelen en je zult ontdekken dat er ook heel moderne meubelen van eikenhout zijn gemaakt, bijvoorbeeld eikenhout in onbehandelde vorm. Heel geschikt voor een moderne tafel of een bureaublad. Onbehandeld eiken zal na verloop van tijd, onder invloed van licht, nog een wat lichtere kleur krijgen.

Leave a Reply

  

  

  


one × 4 =