De sauna in na een bevalling?

De periode nadat u bent bevallen van een baby, ook wel de postpartum recovery genoemd, kan een heftige tijd zijn. Uw lichaam moet herstellen en ondergaat een heleboel veranderingen. Ook emotionele klachten zijn niet zeldzaam. Een bezoek aan de sauna na de bevalling kan helpen om zowel fysieke als mentale klachten te verminderen. Echter, er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden.

Infecties

Wanneer u op natuurlijke wijze bent bevallen, heeft u een wond. Wanneer deze nog niet compleet genezen is, bestaat het gevaar op infecties. Ook wanneer u middels een keizersnede bevallen bent, heeft u een wond die tijd nodig heeft om te helen. Wanneer u met een open wond van de sauna gebruik maakt, riskeert u een infectie.

Bloedverlies

Na de bevalling is het normaal dat u nog een aantal weken bloed verliest. Dit wordt ook wel lochia genoemd. Het bloedverlies wordt veroorzaakt doordat het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten, net zoals bij een gewone ongesteldheid gebeurt. Hoe lang dit postnatale bloedverlies aanhoudt, verschilt per vrouw. Meestal duurt het tussen de twee en zes weken. U mag sowieso niet in stilstaand water baden tot u geheel bent gestopt met vloeien. Dat betekent geen baden, zwembaden en jacuzzi’s. Het gebruiken van de sauna terwijl u nog bloedt, is niet hygiënisch. Vanwege infectiegevaar mag u in deze periode namelijk geen tampons gebruiken, en het gebruiken van maandverband in de sauna wordt onhygiënisch geacht.

Zes weken

Dokters en specialisten adviseren om ten minste te wachten tot zes weken na de bevalling, voordat u een sauna bezoekt. Wanneer uw dokter na zes weken toestemming heeft gegeven, heeft u groen licht om de sauna weer te gaan gebruiken. Houdt u er echter wel rekening mee dat het erg makkelijk is om uitgedroogd te raken. Het is dus van belang om voldoende water te drinken en uw vochtgehalte op peil te houden, zeker wanneer u borstvoeding geeft.

Leave a Reply

  

  

  


19 − 18 =